Portal Pelajar
Menyediakan Maklumat/Berita-Berita Terkini dari Masa Ke Semasa

Tahniah Graduan KPM Beranang!!

 

MARA akan mengadakan majlis Konvokesyen Perdana Institusi Pendidikan MARA yang melibatkan Kolej Kemahiran Tinggi MARA (KKTM), Kolej Profesional MARA (KPM), MARA-Japan Industrial Institute (MJII) dan Institut Kemahiran MARA (IKM) secara berpusat pada 9 hingga 12 April 2018 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC). Majlis konvokesyen ini bertujuan untuk meraikan graduan KPM yang telah menamatkan pengajian bagi :

 

(a) Januari - Mei 2017

(b) Jun - September 2017

(c) Oktober 2017 - Januari 2018

 

Bagi graduan KPM Beranang

1. Pengambilan Jubah 9 April 2018 (Isnin) bermula jam 2.00 petang.

2. Konvokesyen (Sidang 2) 10 April 2018 (Selasa) bermula jam 1.00 petang.

(Sila hadir lebih awal)

 

 

Maklumat Bayaran :

Graduan yang akan menghadiri majlis konvokesyen ini adalah diwajibkan membayar bayaran graduasi sebanyak RM260.00 (Ringgit Malaysia: Dua Ratus Enam Puluh Sahaja).

Graduan hendaklah menjelaskan bayaran graduasi sebelum atau pada 11 Mac 2018 (Ahad).

Kaedah pembayaran bagi graduan KPM hendaklah dibuat menggunakan medium perbankan elektronik melalui akaun BANK ISLAM MALAYSIA BERHAD 12092010010864 atas nama Koperasi Kolej Profesional MARA Beranang Berhad.

 

Graduan hendaklah membawa bukti pembayaran semasa pendaftaran di kaunter pendaftaran.

 

Skrol dan transkrip graduan hanya boleh dikeluarkan pada atau selepas tarikh konvokesyen dengan syarat segala bayaran termasuk bayaran graduasi dan hutang tertunggak (jika ada) telah dijelaskan.

 

Bayaran graduasi yang telah dijelaskan tidak akan dikembalikan kepada graduan yang tidak dapat menghadiri majlis tersebut.

 

TIDAK HADIR KONVOKESYEN

Graduan yang tidak menghadiri konvokesyen dikehendaki membayar bayaran sebanyak RM50.00 (Ringgit Malaysia: Lima Puluh Sahaja) bagi kos skrol dan transkrip graduasi.

Graduan yang tidak menghadiri majlis konvokesyen boleh menjelaskan bayaran yang dinyatakan pada bila-bila masa (waktu bekerja) di kaunter institusi masing-masing.

 

 

KAJIAN PENGESANAN GRADUAN

Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) menjalankan kajian pengesanan graduan sebagai usaha untuk meningkatkan tahap kualiti perkhidmatan serta sistem pendidikan negara.

Semua graduan KPM (termasuk yang TIDAK HADIR KONVOKESYEN) hendaklah melengkapkan borang kajian tersebut secara atas talian. Hyperlink akan diberi sebelum 5 Mac 2018.

Graduan yang telah melengkapkan borang kajian tersebut perlu mencetak slip pengesahan dan dibawa semasa sesi pendaftaran. Graduan tidak dibenarkan mengambil jubah, skrol dan transkrip jika gagal melengkapkan borang kajian pengesanan graduan.

 

Bagi graduan KPM yang tidak menghadiri majlis konvokesyen perlu mengemukakan slip pengesahan semasa tuntutan skrol dan transkrip graduasi.

 

PENGESAHAN KEHADIRAN DAN PROSES PENDAFTARAN

Graduan KPM hendaklah mengesahkan kehadiran masing-masing di http://www.konvokesyenkpm.my/

 

Bagi memudahkan urusan kelancaran majlis konvokesyen, graduan hendaklah muat turun Buku Panduan Graduan di laman web :

(a) http://www.konvokesyenkpm.my/

(b) http://www.facebook.com/kolejprofesionalmara.kolejmara

 

RINGKASAN TINDAKAN UNTUK GRADUAN DAN TARIKH PENTING:

 

1. BAYARAN KONVOKESYEN RM260.00 (Ringgit Malaysia: Dua Ratus Enam Puluh Sahaja).

BANK ISLAM MALAYSIA BERHAD 12092010010864 atas nama Koperasi Kolej Profesional MARA Beranang Berhad. Mohon simpan resit asal untuk dibawa ke kaunter jubah (fotostat resit agar tidak hilang dakwat resit) Tindakan pembayaran adalah pada sebelum atau pada 11 Mac 2018 (Ahad).

 

2. PENGESAHAN KEHADIRAN (19 Feb 2018 hingga 15 Mac 2018)

http://www.konvokesyenkpm.my

 

3. KAJIAN PENGESANAN GRADUAN (5 Mac - 26 Mac 2018)

Hyperlink akan diberi kemudian.